Keten Tohumunun 10 Faydası ve Kullanımı
Son günlerde çikolatayı (bu sefer ben yapmadım :) İsviçre'den gelen çikolataları görünce dayanamadım) abartınca, göbek de kendini gösterdi .Ben de alternatif besinler araştırmama döndüm tabi. Bu arada ev yapımı çikolata tarifi için buraya tık.
Gelelim keten tohumuna, aslında 1000 yıllık bir bitkinin tohumu kendisi, Adından anlaşılacağı gibi yazlık giysilerin en sevilen kumaşlarından keten'in yapımında kullanılan keten bitkisinin tohumu :)
Zincirleme isim tamlamasının hemen ardından, faydalarını yazmak istiyorum.
Gelelim keten tohumuna, aslında 1000 yıllık bir bitkinin tohumu kendisi, Adından anlaşılacağı gibi yazlık giysilerin en sevilen kumaşlarından keten'in yapımında kullanılan keten bitkisinin tohumu :)
Zincirleme isim tamlamasının hemen ardından, faydalarını yazmak istiyorum.
Yoğurt ve meyveli keten tohumu |
Ülker Ducros Keten Tohumu |
Öğütülmemiş keten tohumu |
Öğütülmüş keten tohumu |
Salatada keten tohumu :) |
- Omega3 ve Omega 6 deposu, balık kadar faydalı yani. Ve bunu öğrendiğimden beri biraz bana balık gibi kokuyor, öğüttükren sonra. Ama Omega 3 te biliyorsunuz çok faydalı. Bağışıklığı kuvvetlendirmekten, kalp sağlığına, göz gelişimine, sinir sistemine ve zeka gelişimine katkısı büyük.
- E vitamini içeriği ile o da bir antioksidan. Yani gençleşmeye faydalı gıdalardan, vücuttaki toksinleri alıp götürüyor. E Vitaminini cilt kremlerinden tanıyoruz daha çok ama kasların ihtiyacı olan oksijenden faydalanmasına olanak sağlıyor.
- E Vitamini demişken tabi ki saç ve cilt sağlığı için de faydalı.
- Vücut için çok gerekli olan B12 vitamininden içerir. Özellikle et yemeyenlerin beslenmeye katmasında fayda olacaktır.
- Potasyum, demir, kalsiyum, bakır, çinko gibi vücut için gerekli diğer vitamin ve minerallerde bu küçücük tohum içinde bulunuyor.
- Gelelim yazıya konu olma sebeplerinden en önemlisine, Diyetlere yardımcı, tok tutuyor Lifli oluşu ile bağırsakları çalıştırıyor. Enerji veriyor ve insülin direnci yaşayanlar için de düşük glisemik indeks değeri ile yardımcı. Tatlı krizlerini kesmeyi vaad ediyor.
- Gluten içermez, çölyak hastaları kullanabilir.
- Kabızlığı giderir, bağırsakları kuvvetli şekilde çalıştırıyor.
- Kötü Kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.
- Bitkisel östrojen kaynağı diyebiliriz. Menapoz sıkıntılaırnı gidermede etkili.
Görüldüğü gibi faydaları çok peki keten tohumu nasıl kullanılır? Keten tohumunu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
- Öncelikle hamileliğin özellikle ilk ayında olanlar, hormon tedavisi görenler, küçük çocuklar, emziren anneler için önerilmiyor.
- Miktarı önemli çok tüketmek, uzun süreli kullanmak fayda yerine zarar sağlayabiliyor. Günde 2-4 tatlı kaşığı maksimum önerilen miktar.
- Keten tohumunu öğütülmüş şekilde kullanmanın içeriğindeki faydaları ortaya çıkardığı gözlenmiştir. Bu sebeple öğütüp kullanmak gerekiyor. Evde rondodan geçirebilirsiniz. Hazır öğütülmüş ürünler de var ama onların bozulmuş olma ihtimali yüksek. Evde öğüttüğünüzde de çok bekletmeden tüketmeli. Kullanacağınız kadar öğütüp kalanı çekirdek hali ile saklayabilirsiniz.
- Bozulmuş olmaması çok önemli, bozulanlarda kanserojen maddeler ortaya çıkıyor.
- Biraz da ilaç gibi düşünüp ona göre tüketmeli, bazı kanser türlerinde bile önleyici faydalı olabilirken, bazılarında aksi tesir yapabilir. Özel bir durumunuz var ise doktora danışarak kullanmalı.
Peki nasıl kullanmalı?
Önce kullanacağımız kadar yani günde maksimum 4 kaşık öğütüp (rondoda vs.) salata, yoğurt, hamur işleri, kahvaltılık gevrekler, meyvelerin üzerine katıp tüketebilirsiniz.
Ben salata ve meyve ile denedim. Salata ile yoğurtla birlikte çok daha güzel gittiğini söyleyebilirim. Meyvada miktarı biraz fazla kaçtı sanırım o kadar hoşuma gitmedi.
Yazımı beğendiyseniz, sayfamı takip edip paylaşmayı unutmayın :)
Yorumlarınızı bekliyorum ;)
Sevgiler.
Oldukça faydalı bir yazı olmuş, ellerinize emeğinize sağlık <3
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:) Kullanım kurallarına dikkat edince gerçekten faydalı, mucize besinlerden biri .
SilÇok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler benim blogumada beklerim *-*
YanıtlaSilBen bir ara kullandim ancak hem ögütmeye üsendigimden hem de siskinlik yaptigindan chia tohumunu tercih ettim.
YanıtlaSilChia tohumunu kullanmayı alışkanlık haline getirebildim Keten tohumunu duymuştum fakat hiç denemedim.Çok faydalıymış hemen bakacağım:) Teşekkürler
YanıtlaSilaramıza hoşgeldiiin. görüşürüz yineeeee :)
YanıtlaSilhosgeldiiin blogunu yeni kesfettim:) ben ogutulmemis haliylede tüketiyorum çıtır çıtır ama bukadar faydasini yeni öğrendim tesekkurler;)
YanıtlaSilÇok faydalıymış, düzenli tüketmek lazım :)
YanıtlaSil