Hoşgeldin "2 yaş sendromu" bizde seni bekliyorduk :)

2 numara ufaktan sinyallerini veriyordu ve günden güne bende buradayım dercesine bol bağırtılı, bol ağlamalı, inatlaşmalı günlerin içinde bulduk kendimizi. Aaa bu çocuğun bu kadar sesi çıkarmıymış, aaaa bak nasıl da fırlatıverdi elindekini bak görüyor musun deyip durur olduk .



Aynen akademik yazılarda bahsedildiği gibi bizim başlangıcımızda 1.5 YAŞ oldu, 13 aylıkken yürümeye başlayan tatlı oğlum, canavara dönüştü dermişim (şaka şaka :)) 
Sabrı az olan, çocukların gelişim sürecini hafife alan, otur dedi mi oturacak, kalk dedi mi kalkacak benim Çocuğum diyenler için evet bu dönemin diğer adı terrible two. 
Her ne kadar sabırlı da olsam ( Çocuklarım için ) her ne kadar bu dönemi daha önce abla ile 2-3 sene önce noktalamış olsak da insan unutuyor. Bilgileri de tazelemek gerekiyor. Ve her zaman bilmek iyi geliyor! Ve bilmemek değil öğrenmemek ayıp oluyor ;)

Kendime ve sizlere yardımcı olabilmek umuduyla . Sizde başınızdan geçenleri ve çözüm önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim . Eeee sonuçta damdan düşenin halinden yine en iyi damdan düşen anlarmış. Bizim bu 2 YAŞ sendromunun 1 1.5 sene sürdüğü söylense de aslında bu adı sendrom denilmiş çocuk davranışları bizi hep zorlayacak . Ablamız 5.5 Yaşında ve inanın 2 YAŞ sendromundan daha da zorlayan halleri var. Bu yaşta da ön ergenlik donemi varmışşşş ona da ayrıca değineceğim :) Yine de 2 YAŞ için durum şu bazen 1.5 Yaşında bazen 2 de başlıyor. 2-2.5 YAŞ arası pik yaptığını sonrasında 3-3.5 yaşa doğru çocuğumuzda bir rahatlama olacağını müjdeleyebilirim.



Bebek uykuları konusunda rehber kitabı okuyanlar hemen tanıyacak doktor Harvey Karp’ın (Mahalle’nin En Mutlu Yumurcağı kitabında verdiği) çözüm önerileri ise şöyle:


Tüm çocuklar huysuzluk nöbetleri geçirir; bu normaldir! … çocuğunuzun sorunlu olduğunu veya ebeveyn olarak hata yaptığınızı düşünmemelisiniz.
Engelleme stratejileri: [Çocuğunuza] … gün içinde bol bol zaman ayırın, onu açık havaya çıkarın, iyi uyumasını ve beslenmesini sağlayın, övün, …, onunla sabır ve güven egzersizleri yapın. Her gün onu neler beklediğini çocuğunuza önceden anlatın ve bunlarla ilgili tutarlı kurallar koyun.
Kontrol altına alma stratejileri: Eğer çocuğunuzun sinirlendiğini fark ederseniz, büyük ölçekli bir huysuzluk nöbeti yaşamasını önlemek için, Fast-Food Kuralını ve Yumurcak-ça’yı kullanarak duygularını dillendirmeye başlayın. [Bunların ne olduğunu kitapta anlatıyor]
… 
Çocuğunuzu telkin etmeyi ve onun dikkatini dağıtmayı tamamen sakinleştikten sonraya bırakın. Çocuğunuz eski haline döndükten sonra sıra size gelmiş demektir. İki tarafın da kazanacağı bir çözün bulmaya çalışın: “Kurabiye mi istiyorsun? Hadi yemekten sonra yemek için iki kurabiye alalım” deyin.  Hiçbir şey işe yaramadığında: Eğer görmezden gelmek işe yaramıyorsa, çocuğunuz yıkıcı ve agresif hale geldiyse, kontrolü ele almanız gerekiyor demektir. Ona arkadan sarılıp (kollarını sabitleyerek),kulağına her şeyin yoluna gireceğini ve onu sevdiğinizi fısıldayabilirsiniz. Eğer hala direniyorsa mola vakti gelmiş demektir.
Sokakta yaşanan huysuzluk nöbetleri daha da zordur, çünkü yabancıların yanında meydana gelirler. … Süpermarkette ya da sokakta bu tip olaylar yaşamamanın anahtarı önceden plan yapmaktır. Eğer mümkünse uyku ve yemek saatlerini atlamayacak şekilde dışarı çıkın. Gezilerinizin kısa ve planlı olmasına özen gösterin. Bir kerede en fazla bir-iki iş yapın. … Çocuğunuzla beraber dışarı çıktığınızda yanınızda daima atıştıracak bir şeyler olmasına ve onu oyalayacak yapıştırma, boya, kağıt-kalem olmasına özen gösterin.
Velhasıl, bu Dönemleri ne abartmalı, ne de çok hafife almalıyız. Kişiliğin temelleri bu yaşlarda atılıyor . Çok baskılarsanız, çok hayır der sindirirseniz kişiliğinde yara bırakmış olma ihtimali
yüksek. Kendini  ifade ederken yanlış yollara başvurabilir, ya da tamamen içe kapanabilir. Tek bir doğru, tek bir Yöntem yok.

Yine de ağlama krizlerinde işin içinden çıkamayınca kukla civciv sahneye çıkıyor ve Bora beyin yüzü  Başlıyor gülmeye, tabi her zaman işe yaramasa da bazen durumu kurtarıyor ;)



Anne ve Babaların benzer tutumu göstermesi de önemli. Çocuğa hep olumsuz Şeyler söylenirse bit müddet sonra onlar da zihnine kazınıyor.

Şaka ile Karışık da olsa ima da olsa Şunları yapmayın..

Aslında tersini yapmasını istiyorken;

"Dök çocuğum dök ben toplarım zaten işim ne! ..."
"Tamam uyuma sen uyuma, büyümek istemiyorsun demek!"
"Heh böyle tepin yerlerde, arsız çocuk ol. Ben gidiyorum, ne halin varsa gör!"

Ve son olarak annelere, özellikle evde tüm gün çocuk bakan annelere ayrıca özel zamanlar yaratmalı. Arada bir dinlenmeli, kendileriyle kalabilmeliler ki biraz deşarj olsunlar, kendilerini yenileyebilsinler. Yoksa sabır taşı çatlayabilir :D 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)