Çocuklarla Kız Kulesi Gezimiz





Çok sıcak bir Ağustos gününde bugün çocuklarla ne yapsak diye düşünürken, aklıma Kız Kulesi'ne gitmek geldi. Tek başıma ikisini idare etmek zor olur diye vazgeçiyordum ki, Ece biraz sesli düşüncemi duymuştu ve "hadi anne gidelim gidelim" demeye başlamıştı bile.Karşı koyamadım :)

Kendimizi teknede buluvermiştik bile :)


Benim 4. Ece'nin 2. Bora'nın da ilk Kız Kulesi seferi oldu :)  Çoğu zaman uzaktan, pek çok kez filmlerden gördüğümüz güzeller güzeli Kız Kulesi'ni mutlaka ziyaret etmeli herkes diye düşünüyorum. İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi'ne ait efsane, hikaye çok, pek çoğu da aşk ve tutku ile bezeli romantik , hikayeler. Dönem dönem orada yaşadığı anlatılan Üsküdar Tekfuru'nun kızına aşık olup kulenin karşı kıyısında yıllar yılı  yaşayan Battal Gazi mi dersin, yine bir dönem yaşadığı varsayılan Hera'ya aşkından boğazın sularını geçen Leandros mu dersin... Tabi Ağustos sıcağında biri küçük 2 çocukla, öğle ortası kalabalığında romantizmi yakalamak pek mümkün değil  :D Ama burası hala çifller için büyüsünü koruyor.

Sevgiliyle başbaşa zaman geçirmek için,  evlilik, nişan kutlamaları, evlilik teklifleri için çok gözde, akşamları ise  daha da farklı bir ambiansa sahip .
Hera'^yı görmek için yüzerek karşı kıyıya geçen Leandros
Kaldı mı böyle aşklar :) 
Akşam yemekleri ve özel organizasyonlar için rezervasyon yapmak gerekiyor. Neyse şimdi biz konumuza çocuklarla ne yaptık, ne ettik ona dönelim. En baştan başlıyorum.

Kız Kulesi Nerede & Nasıl Ulaşılır?
Kule yaklaşık 2500 yıldır, Üsküdar Salacak Sahili açıklarında yer alıyor, tabi şu anki haliyle değil, zaman içinde kule çok değişim geçirmiş, bugünkü halini 1995 senesinde yapılan restorasyonun ardından  almış. O günden bugüne yüzü Üsküdar'a bakar şekilde ziyaretçilerini bekliyor, buraya Anadolu Yakası'nda Üsküdar Salacak'tan ve de Avrupa Yakası'nda Kabataş'tan  15-20 dk.da kalkan botlarla geçmek mümkün.

Bilet ücreti 20 TL, çocuklardan ücret alınmadı.
Öğrenci ve 60 yaş üstü de 10 TL.

Kız Kulesi'nde Neler Yapılabilir?

  • En başta manzaranın tadına varın, deniz havasını bolca içinize çekin. 
  • Bol bol fotoğraf ve video çekmeyi unutmayın :)
Kız Kulesine yakından bakın
  • Kulede pek çok yerde tanıtıcı yazılar, kısa tanıtım sunumları, sesli animasyonlar var, onları okuyup, kendinizi ortama daha iyi kaptırabilirsiniz. 
  • Girişte hediyelik eşya kısmı var, isterseniz oradan anı olacak hediyelikler, ya da isterseniz Osmanlı Dönemi'ne ait imitasyon takılardan alabilirsiniz.
  • Dürbünlerle karşı kıyıyı yakından izleyebilirsiniz.
Üst katlarda ve girişte deniz kenarındaki dürbünler.

  • Denizin içinde güzel manzara eşliğinde  yemek yiyebilirsiniz. Fiyatlar çok da astronomik değil,  buranın restoranının yüksek yıldızlı olduğunu unutmadan belirteyim, kısmen hesaplı seçenekler de var büyük boy bir patates kızartması 10 TL, 20 TL'ye de yanında garnitürü ile  güzel bir hamburger yiyebilirsiniz.
  • En üst katta ufak bir cafe'si var yine manzaranın içinde, bu sefer tepeden İstanbul'a bakıp birşeyler içmek isterseniz, burada soluklanabilirsiniz. Ev yapımı limonatası 10 TL.  
Kulenin tepesinde üçümüz limonatımızı bölüşüp içerken
  • Eski zaman sultan ve padişahları gibi giyinip fotoğraf çektirebilirsiniz. Biz kızımla dayanamayıp fotoğraf da çektirdik, sıcakta o kıyafetleri giyip çıkarmaya nasıl da üşenmedik hayret ediyorum şimdi, ama olsun iyi ki çektirmişiz diyorum güzel bir anı oldu. Bora istemeeeem dedi bize katılmadı. Ona da küçük şehzade kıyafeti harika olurdu ya neyse.. Kostümlü fotoğraf bedeli de 10  TL.
Fotoğraf çekimleri sırasında da olsa böyle prensesler gibi gezinmek hoştu, kocaman tacım bile oldu :D
  • Kuleden Üsküdar'a geri dönmek yerine yine tekneyle Kabataş'a da geçebilirsiniz. Ya da tam tersini de yapabilirsiniz . 
Kız Kulesi
Kabataş İskelesi
İnanılmaz bir hikayede Nazım Hikmet ile ilgili, bundan 300 sene önce Mehmet Ali Paşa olarak bilinen, aslen Alman olan ve ailesinden kaçarken gemiyle Türkiye'den geçerken Kız Kulesi açıklarında suya atlayıp kendini kurtaran Karl isminde 12 yaşlarında bir çocuk ilerleyen yıllarda Türk'leşecek ve  Nazım Hikmet'in dedesi olacaktır. Kız Kulesi olmasa Nazım Hikmet'de olmazdı :) 

Gelelim çocuklu anne gözüyle önerilerime; 

  • Küçük çocukla kuleye gitmenin zor ve biraz fazlaca dikkat istediğini belirtmeliyim. Özellikle de eğer tekseniz, bebek arabası ile gitmek isterseniz, pek önermem. Çünkü tekneye binmek inmek kolay değil. Yanınızda yardımcı olabilecek birisi ile giderseniz daha rahat edersiniz.
  • Çocuklar acıkırsa restorandan birşeyler sipariş edilebilir, lezzet, kalite ve fiyatlar da makul, ancak yemekler çok hızlı gelmiyor, yanınızda küçük çocuk için atıştırmalık birşeyler ve su bulundurursanız iyi olur. Her ne kadar hesaplı seçenekler olsa da su 3 TL.


Seneler önce eşimle gittiğimizde, kulenin kapısının önündeki meydanlık alanda karikatürize resimler çizen bir ressam vardı. Uzun bir kuyruk bekleyip resmimizi çizdirmiştik, hala saklarım. Bu sefer o ressam yoktu, bir de  macuncu vardı, bu sefer onu da göremedik. Kız Kulesi atmosferi ile uyumlu yalın etkinlikler buraya yakışır diye düşünüyorum.
Özetle gittik, gördük, gezdik geldik. Güzeldi ancak 2-3 yaş hareketliliğinde çocukla bu ufak gezimiz benim açımdan oldukça yorucu oldu belirtmek isterim :). Ama yine de çocuklu aktiviteler arasında da kesinlikle önereceğim bir aktivite ancak çocuğun yaş aralığı önemli. Özellikle okul çağındaki çocuklar için ise şiddetle öneriyorum. Hem genel kültür, hem gezi, hem efsanelerle bezeli tarihi yakından koklama imkanı sunan Kız Kulesi'ni hala görmediyseniz, mutlaka gezin görün derim.


Dönüş yolunda uyumak üzere olan bir küçük oğlan çocuğu ve yorgun annesi :)

Değerlerimize sahip çıkılması, geliştirilmesi ve başka güzel yazılarda görüşmek dileğiyle :)




Yorumlar

  1. Hep uzaktan gördüm.İçini gezmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, mutlaka gidin. Ne tarafta oturuyordunuz?
      Galata Kulesi'ni de hep çok merak ederdim, onu da bu sene ilk kez görebildim.

      Sil
    2. :) O zaman bir sonraki İstanbul seyahatinizde, Üsküdar'da buluşalım :)

      Sil
  2. Ne güzel manzaralar gidip de görmek gerek.. :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Yaa öyle olduysa ne mutlu bana, teşekkürler :) Sevgiler

      Sil
  4. Kız kulesi çok ilgi çekici geliyor bana. İçini gezmedim ama ilk fırsatta gezeyim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı