Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?





Mantra nedir? 
Öncelikle tamamen ruhani birşeydir, Sık sık tekrarlanan hecelerden oluşmuş sözcüklerin melodik, tınılı şekilde söylenmesi, dinlenmesi şeklinde kafanın içinde dönüp durması, ve bu sözlerin düzenli duyulması,  söylenmesi sonucunda kişiyi şifalandırmasıdır  diyebiliriz. Bu çok manalı sözlerin, bizim anladığımızdan (daha doğrusu anlamadığımızdan farklı derin anlamları olduğu söyleniyor).
Sözlük anlamı ise; Uzakdoğu öğretilerinden en eskilerinden birisi, kökeni Hindistan olan, Sanskrit ( Hint Kültürüne ait çok eski bir dil diyebiliriz) diline ait dini hece veya şiir.

Mantra Ne İşe Yarar?
Amacı kişinin ruhsal ya da bedensel olarak iyileştirilmesi, daha farkındalık içinde daha yüksek bir bilinç düzeyi ile bolluk ve bereket, ya da yaşamdan ne diliyor ise hayatına onu çekmesini sağlayacak şekilde şekillenebiliyor.

Kimisinin hayatında eksikliğini hissettiği aşkken, kimisi sağlık sorunları, kimisi maddi olarak sıkıntılarını gidermek için. Kendisine uygun olan mantrayı, belirli saat dilimlerinde dinliyor. Önerilen ilk günler sınırlı dk.lar iken, ilerledikçe sürenin artması şeklinde. Ve bu işin uzmanlarının kişiye özel mantra önermesinin  (ilaç gibi) önemli olduğu, yanlış mantranın ters etki yaratabileceği görüşü hakim. Seda Bağcan ise ilk başlayanlara çeşitli mantraları dinledikten sonra kendisini en yakın hissettiğini dinlemeye başlamasını, 21 gün o mantrayı dinlemeye devam ettikten sonra ara vermesini ve mantranın şifa veren etkisini göstermesine izin verilmesini öğütlüyor. 21 gün mucizesi burada da karşımıza çıkıyor, daha önce olduğu gibi. İlgili yazımı okumak için buraya bakabilirsiniz. 

Bu işler buradan bakınca karışık duruyor. Fakat seneler önce Seda Bağcan, bu alanda okumuş, araştırmış kendi hayatında Mantra felsefesini iyice benimsemiş, hatta Türk ezgileriyle besteler yaparak bir albüm bile çıkarmış. Selda Bağcan'ın da yeğeni olan Seda Bağcan yıllar yılı müzikle uğraşmış bir kişi, bir yakınının sağlık sorununa alternatif çözümler ararken Mantra'lar ile tanışmış, ve seneler içerisinde kendini bu alanlarda geliştirerek Türkiye'de Mantra'nın  bilinen temsilcisi olmuş bir kişi.

Mantranın günlük şehir hayatının stresini üstümüzden atmaktan tutun, zararlı alışkanlıklardan kurtarabileceği, hayatımızda eksikliğini duyduğumuz şeylerle ilgili gelişim sağlayabileceğimizi söylüyor.

Siz ne  düşünüyorsunuz bilmiyorum ama benim aklıma çok çok eskiden anneme gittiği bir mevlütte hediye edilen dua kitabı geldi. Resimli, içinde bol bol dua olanlardan. Onlarda dualar kategorilere ayrılmıştır, sağlık için, bolluk için, bereket için, karı koca geçimi için ...gibi gibi ve açıklamalara baktığınızda bazı duaların tekrar adetleri olduğunu görürsünüz.

Ben dualara benzettim, mantraları.

Nasıl birşeymiş derseniz, buyurun örnek bir Mantra. Sağlık ve zenginlik için. Omm diye başlıyor. (Yani Auuum . Bu Om ne demek tam bir karşılığı yok, evren, geçmiş, gelecek pek çok şeyi barındıran bir anlamı varmış. Meditasyona girişte söylenen, etki eden bir söz.
Birşeyler birleşti mi kafanızda?



Om'un Yazılışı

https://www.youtube.com/watch?v=UNzAt9wkF_M


Seneler önce Erkin Koray, aşağıda sözleri olan şarkısında "Hare Krişna" diyerek Mantra'dan bahsetmiş meğer . Hare Krishna sözünü çok eskilerden hatırlıyorum bende yine bir şarkıcıdan, Boy George olmalı. Dünyada en bilinen insanlığın barış içinde yaşamasını, dile getiren bir mantra imiş.

Dün gece bir rüya gördüm
Hayırdır inşallah
Güller açmış bir bahçede
Ne kadar güzeldi
Bana elini uzattın
Tutar mıyım diye baktın
Şunu bil ki unutmadım
Çok sevdim inan ki
Şu sözlerini "Hare Krishna"


Mantra'da nereden çıktı diyenlere Mandala ile aynı yerden çıkmış diyebilirim son olarak . Çocuklar bile Mandala boyaması yapıyor, koca koca adamlar, kadınlar ellerinde renkli kalemler ile "Yetişkinler için Boyama"kitaplarını boyayıp duruyorken hepsi rahatladığını, sinir stresten arındığını söylüyor,
. Mantra'lar da azınlığın ilgisinden çoğunluğun yaşantısına transfer olabilir.

Pek çok kişi mantra cd'lerini arabalarında, evlerinde dinleyip rahatlıyor. Öfkeye, strese birebir olduğu söyleniyor. Bahsettiklerim en basit etkileri, bundan çok daha fazlası var aslında.
Hiçbirşey tesadüf değilse, bu yazıyı okumanız da değil, öyleyse haydi bir mantra seçip dinlemeye başlayın . Ben dinlediklerimin bazıları hoşuma giderken, bazıları da ürkütücü geldi.

Not: Korkutmak gibi olmasın, bazı uzmanlar da rastgele seçilip dinlenilen mantraların ters etkisi olabileceğini, bu işin iyice araştırmadan yapılmaması gerektiğini söylüyor. Bunlardan birisi de sevgili astroloğumuz Dinçer Güner

Yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı bekliyorum.
Sevgiler.





Yorumlar

  1. Mantraları benim de zaman zaman kullandığım oldu.Uyumlanıp,içselleştirebiliyorsanız sorun yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben herşeye çok çekimser yaklaşıyorum sanırım. Ya faydası olsun derken, birşeyleri bozarsam diye çekindim açıkcası :D Dinlediklerim içinde de 1 tanesi hoşuma gitti . bir de şu var, ben kulaklıkla dinlesem olmaz, pc tv açıp dinlesem çocuklar da dinlemiş olacak, onlara yan etkisi olmasın diye düşündüm :D Konu çok ilgimi çekiyor yoksa

      Sil
  2. çoook sevdiğim konulaaar. kim ki duk'un "mevsimler" adlı filmini izleseneee :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı