11 Ekim 2016 Salı

Aşure...

Bugün yani eski takvime göre Muharrem ayı'nın 11. günü "Aşure Günü "

Aşure Tarifi

Ben küçükken aşure zamanın geldiğini ortaya çıkan koca tencereden, annemin telaşından anlardım hemen.  Bir de eve Günnur Teyze'min gelişinden. Annem tek başına yapmazdı çünkü, sorunca da kolay iş değil derdi :) Benim de gözümde bu sebepten uzunca süre gözümde büyüttüğüm birşeydi "aşure yapmak" Evet kolay değil, biraz emek istiyor, ama aşırı kalabalık için yapmıyorsanız zor da değil, hem illa devasa tencereler kullanmanız gerekmiyor. Biraz büyük bir tencere yeterli aslında.
Bu yazıyı görünce siz de Benim gibi "Aaa aşure zamanı gelmiş, hemen hazırlıklara başlamalıyım." Deyip biraz geç kalanlardan ve "nereden başlıyorduk?", "neyi nasıl yapıyorduk?" diyenlerdenseniz,   hemen malzemeleri yazıp 15 kişilik aşure için  tarife geçiyorum.

Bu arada önceden hatırlatayım, çok şekerli seviyorsanız ki sevmeyin :) 2 bardak az gelebilir, bence böyle tam kıvamında oldu.

Not: Tercih edilen en yaygın yöntem nohut, buğday ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatmaktır. Siz fırsat bulamazsanız, düdüklü tencere ile ayrı ayrı fasulye ve nohutu pişirip vakitten kazanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday
  • 1 bardak nohut
  • 1 bardak kuru fasulye
  • 1/2 çay bardağı  pirinç
  • 2 su bardağı şeker 
  • 1.5 su bardağından 1 parmak az sıcak süt
  • 100 gr. kuru kayısı, yıkanıp, ince ince doğranmış.
  • 1 paket (50 gr.) kuş üzümü
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • Tercihe bağlı kuru incir, haşlanmış kestane de eklenebilir.
Süsleme için:
  • Fındık, fıstık, antep  fıstığı, ceviz, nar, tercihe göre tarçın, hindistan cevizi  
Yapılışı:

Buğday sıcak suda iki sefer sarı suyu değiştirilerek 10-15'er dakika pişirildikten sonra, tamamen yumuşayana kadar tekrar sıcak suya bırakılır. Maksat buğdayların suyu ile birlikte berrak bir renkte olması.
Buğday sıcak suda pişip yumuşarken, diğer tencerelerde fasulye ve nohut yumuşayana kadar pişirilir. Düdüklü kullanırsanız zamandan kazanırsınız, yoksa önceden ıslatmakta fayda var. 

Pişmiş, nohut ve fasulye yumuşamış buğdaya eklenir.  Ardından diğer malzemelerden yumuşamış kuru kayısı, kuru üzüm ve pirinç eklenir 15 dk daha kaynatılır. Suyu azalmışsa su ekleyin.
Şeker, sıcak süt, bir çimdik tuz ekleyerek 15 dk daha kaynatın.
Ve işte bu kadar aşuremiz hazır.
Aşureleri sıcak sıcak kaselere dağıtın, aşurelerin üzerleri soğumaya yakın süslemelerini yapabilirsiniz.

Afiyet olsun, bereket, bolluk, muhabbet getirsin evlerinize.

Not: Piştikten sonra, süslemeden önce 1 dilim portakal kabuğunu rendeleyebilirsiniz, hoş bir koku ve aroma veriyor.

9 yorum :

  1. Ellerinize sağlık; Allah kabul etsin. Afiyetler olsun.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimmm :) Şaka maka, yaparken insan biraz yoruluyor ama bitince de değiyor :) Sevgilerrr

      Sil
  2. Allah kabul etsin. Nefis görünüyor. Tadanlar ne şanslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, saolun çok teşekkürler. Buradan yollayabilsem keşke :)

      Sil
  3. Bayılırıımmmmmmmmmm bu harika bir lezzet :D Tarih Konulu yeni siteme beklerim sizleri İzlemeye alırsanızda sevinirim http://www.tarihbilgileri.net/ iyi günler :D

    YanıtlaSil
  4. Allah kabul etsin canim afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, hadi birlikte yiyelim :)

      Sil
  5. Offff bayılırım aşureye..Bir de kıvamı,tadı tamsa eğer...Ahhh anacığım başka şehirde,şimdi yanımda olsaydı tepsi tepsi getirirdi eminim.Allah kabul etsin,ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, valla ben beğendim çok yaptığımı :)))) biraz şekersiz bulanlarda oldu ama :D Yakın olsak ben de getirirdim :) Sevgiler :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...