Şimdi Bezelye Zamanı

Sağlık, güzellik ve enerjiyi her zaman da tropik ülkelerde, son moda besinlerde aramamak lazım. Hep farklı şeyleri övecek değilim ya, bugünkü övgüler "bezelye" için çünkü akşama bezelye var :)



Bezelyeni tam mevsimi olunca pişirmemek olmaz. kilosu 3 TL'den enerji ve protein deposu bezelyenin faydaları saymakla bitmiyor.


İşte sırayla bezelyenin yararları;
  • Kalorisi diğer bitkiler gibi yüksek değiL, kilo aldırmaz. Lifli yapısı ile bağırsakları çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur, Pişirirken şeker de atmaya gerek yok. O alışkanlık annelerimizde fazlaca vardı, ben hiç atmıyorum.
  • Taze bezelye folik asit için mükemmel bir kaynak. Hamileler ve hamile olmak isteyenler bolca yesin :)
  • C Vitamini deposu  Bağışıklığı yüksekte tutar.
  • Bezelye kalp sağlığına iyi gelir, özellikle kolesterol düşüklüğüne yardımcı olan, fitosteroller ß-sitosterol içermektedir. 
  • Bezelye de K vitamini de var. K vitamini kemik gelişiminde önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda, beyindeki nöronal hasarın sınırlandırılması ile Alzheimer hastalığında da rolü bulunmuş.
  • Taze yeşil bezelyede karotenler, lutein gibi yaşlanma önleyici anti-oksidanlar ve flavonoidin yanı sıra A vitamini bulunur. A vitamini  deri ve gözler için  gerekli . Ayrıca, flavonoidler zengin doğal meyve tüketimi akciğer ve ağız boşluğu kanserlerine karşı korunmada yardımcı olur.
  • Bezelye aynı zamanda, pantotenik asit, niasin, tiamin, piridoksin ve diğer birçok önemli B-kompleks vitaminlerinide içerir. Dahası  kalsiyum, demir, bakır, çinko ve manganez gibi çok sayıda mineral için zengin bir kaynaktır.
Yani enerji, gençlik, sağlık için ne ararsan var.

Yenebilen sağlıklı besinlerin pek çoğu cilt için faydalı, pek çoğu cilt üzerine direk tatbikle daha çok etki gösterebiliyor.

Evet bezelyeden de cilt maskesi yapılıyor. Toksinler, egzos dumanları ve en başta sigaranın ciltte yarattığı tahribatın en görünür göstergesi solgun bir cilt olmuştur. Solgun cildi, doğal yollarla canlandırmak mümkün! Tarif Dr. Ender Saraç'ın

Ve işte Bezelye Maskesi ;

Malzemeler,

  • İki su bardağı bezelye
  • 1 adet yumurta
  • Yarım fincan zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı un
Yapılışı;
 
İki su bardağı bezelyeyi ezdikten sonra üzüm pekmeziyle
karıştırın
. Yumurtanın akı ve yarım fincan sıvı zeytin yağı ilave edin. 1 çay kaşığı unu maske kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
 
Bezelye maskesi cilde parlaklık ve canlılık sağlıyor. Maskeyi gece yatmadan uygulayın. Sabah kalkınca cildi ılık suyla yıkadıktan sonra gül suyu ile kompres yapın. Cidinizdeki parlaklığı ve canlılığı hissedeceksiniz. Aynı zamanda cildin gençleşmesine de faydası olduğu söyleniyor. Gece öyle uyumam derseniz, gün içinde ciltte tutabildiğiniz kadar tutun. 


Bir diğer faydası da çocuklar bezelye ayıklama işini çok seviyor. Yakışıklı yardımcım, daha çok parçaladı, bezelyeleri sağa sola fırlattı, ayıklama işi bitince de ağladı ama kesinlikle bu işi çok sevdi ve de oyalandı. Motor becerileri gelişti, kendi kendine birşeyler becermiş oldu . Bezelyenin Montessori'ye bile katkısı  var.:D



:)
Afiyet olsun.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı