Pozitif bir emzirme hikayesi..

Neden pozitif? Çünkü pozitif doğum hikayeleri gibi, pozitif emzirme hikayelerine de ihtiyaç var. Söz konusu bebek ve çocuk oldu mu içinde hep bir parça zorluk, bir parça "sıkıntı" yı da beraberinde getiriyor.  Hamile kalma sürecinden itibaren, hamilelik, doğum, lohusalık ve emzirme dönemlerinde yaşanan pek çok güzel duygu ile birlikte yaşanan zorlukları hafifletmek, biraz özveri, biraz araştırma biraz da fedakarlık ile mümkün. Ve tabi biraz da bakış açısını olumluya çevirmek gerekiyor tabi "Emzirme" başlı başına bir  konu olmakla birlikte o da hayata bakış açınızdan etkilenen konulardan biri. Korkunç doğum hikayeleri gibi kötü emzirme deneyimleri de var. Ben yazımla birilerine destek olabilir, olaya olumlu yaklaşmalarını sağlayabilirsem ne mutlu.

2. kez 2 yıldan fazla süren emzirme dönemini yeni sonlandırmış bir anne olarak.Deneyimlerimi ve önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Yani aslında sütünüz yeter


Emzirme konusu bolca hormonal ve çokca mekanik bir olay biliyorsunuz. Doğum şekliniz sezeryan ise vücutta süt salgılatan hormonlar devreye biraz geç de girse, yine de süt geliyor merak etmeyin. 2 doğumumu da doktorum Op. Dr. Tanju Demirören'in önerisi ile epidural sezeryan ile gerçekleştirdim,  bebeğin ilk doğum anını da anne birebir yaşadığı için, bebek doğum kanalından çıkmamış da olsa. Sesini ilk kez duymak, ilk kez karşılaşma ve bebeğin ağlaması ile komutlar zinciri ilk emirleri almaya başlamış oluyor.Mekanik çünkü bebek emdikçe yeni süt geliyor.

2 ayrı çocuğumda2 ayrı emzirme hikayem olduğu için karşılaştırmalı bahsedeceğim, daha da faydalı olacağını da düşünüyorum .İlkinde yani Ece'de şu "süt salgılatan" emirler bende biraz geç devreye girdi, ilk emzirme denemelerimde Ece çok başarılı bir şekilde hemen kavrasa da hemşireler bebeği memede uzun süre tutmayın demiş de olsa, hemen meme uçlarının yara olması durumuyla karşı karşıya kaldık. 2. günde daha bir anda aşırı şekilde yara olmuşlardı, ciddi ciddi acı duyuyordum ona rağmen emzirmeye çalışsam da acıdan hem sütüm etkilendi, hem kızım tam ememedi, sonrasında kısır bir döngü başlıyor tabi. 4. gün kontrole gidince Ece'nin beklenenden daha çok kilo verdiği ve mama takviyesine başlamam gerektiği söylendi. Ay nasıl üzüldüm nasıl üzüldüm, bir anda ağlayacak gibi oldum hatta ağladım sanırım. Hemşireler kaşık uçlu biberon ile Aptamil alın demeleriyle eşim hemen eczaneye koşup mamayla  biberonu almıştı, bundan 6 sene kadar önceydi ve o zaman biberonun klasik biberonlardan çok daha pahalı olduğunu hatırlıyorum. Aynı marka değil ama muadili Medela kaşık uçlu biberon da 150 tl imiş şimdilerde.
Medela'nın kaşık biberonu, bakınız ağız kısmı kaşık gibi
... Ve bu arada o biberonla içirmek de aman ne zordu. ( Hani pozitif hikaye dediğinizi duyar gibiyim ...o da gelecek :) ) Bebek diğer biberonlar gibi ememiyordu, kaşık gibiydi ağzı . Neden çünkü klasik biberon ile sütü içerse anneyi emmeyi tamamen bırakır mentalitesi ile tasarlanmış bu biberonla kasıla kasıla içirdik sütü, ben de üzülüyordum bol bol . Neden sütüm yok diye üzülüp durmak dışında açıkcası çok da bir takviye yapmadım kendime, ama emzirmeye de devam ettim. Ece'de o yakın teması sevmiş olacak ki damla damla gelen sütümü geri çevirmedi ve 2 yaşını 2 ay geçene kadar devam etti emmeye.
Annem de emzirme konusunda hep desteklemiştir, "Çocukları geri çevirme hem sen 3 yaşına kadar emdin bak fena mı oldun" derdi:) Böyle böyle  emzirmeyi keserken de klasik bant yapıştırma yöntemi ile 1 hafta kadar bir zamanda emzirme işini bitirmiştik. O dönem baya bilinçlenmiş olan Ece 1 hafta sonrasında bile gelip birazcık emsem diyordu gelip gülüyordu sonra da. Bant yöntemi bilmeyenler var ise, göğüs ucuna bant yapıştırıp yara oldu, uf oldu diyip çocuğu bertaraf etmek oluyor :) .Günden güne çocuğun da isteği azalıyor, derken emzirme işi bitiyor.

Emzirmenin ilk günlerinde meme ucunda oluşan yaralara karşı ne yapmalı peki?
İlk iş bu yaraları önemseyip bir an önce geçirmeye çalışmak olmalı. Çünkü çekilen acı, hem çocuk açısından emmeyi zorlaştırıyor, annenin çektiği acı cabası ve acı, az süten bebekle birlikte sütte de azalma da ayrı bir sorun oluyor.
Öncelikle doktorunuza danışın tabi ki, ilaç önerilerini de eczane ya da doktor uygun geliyorsa kullanın ama şu da var damdan düşenin halini en iyi damdan düşen anlıyor çoğu zaman. Onun için ilaç, merhem, krem vs önerilerini doktora danışıp deneyin, ama aklınızın bir köşesinde olsun diye paylaşmak isterim.

Acıyı önlemek, gidermek için yapılabilecekler;
  • Hemşirelerin önerdiği gibi memeyi kademeli vermeye, memede uzun süre tutmamaya önem vermek gerekiyor, biliyorum zor ama.
  • Bepanthen yaraları tedavi etmek için faydalı. Dikkat edilmesi gereken, bebek emmeden önce kremi temizlemiş olmak gerekiyor.
  • Garmastan krem ismini not edin.. Bepanthen'in fayda etmediği durumlarda çok işe yarıyor, mesela ben faydasını görmüştüm. Yapana, söylene Allah razı olsun diyeyim yani o derece.
Daha da detaylı, tedaviler var tabi. Ama zamanla geçecek o da merak etmeyin. Biraz sabır geçiyor ama geçmiyor ise doktora danışın mutlaka.

Bir dakika! "memeden nasıl kestim"  faslından önce araya eklemek istediğim çok önemli bir konu var.

BU SÜT NASIL ARTACAK? DAMLA DAMLA GELİYOR, BEBEĞİME YETMİYOR MU DİYORSUNUZ? 
Her derdin çaresi var EVELALLAH :) Sonunda Maranki'ye bağladım ama çok doğru, emzirme söz konusu olunca yine emek, yine sabır, yine araştırma, yine pozitif düşünce!:)

Anne sütünü arttıran 10 altın öneri:
Öncelikle unutmuyoruz, kulağımıza küpe yapıyoruz diyoruz ki "Her annenin sütü yeterlidir". Olumluyoruz, secret yapıyoruz yani :) Sadece pozitif düşünce yetmez, başka ne yapabiliriz derseniz?
Denenmiş, araştırılmış, sonucu görülmüş yöntemleri burada sıralamaya çalışacağım. Umarım birilerine faydası dokunur.

  1. Onun sapı, bunun çekirdeği demeden önce, eğer sütünüz yok denecek kadar az ise, yine yazının başındaki hormonları hatırlıyoruz. Az çalışan tiroid hormonları da sütün salgılanmamasında baş nedenlerden biri, mutlaka bir doktora görünün.
  2. Uyku ... Bebekle ne uykusu cık cık. demeyin, bulduğunuz her fırsatta şekerleme yapın. Dinlenin, eğlenin! iyi hissetmeye, uykunuzu bir şekilde tamamlamaya çalışın. 
  3. Bol su... Evet bol su yani 2.5 lt kadar suyu her gün içmek gerekiyor bunu hep biliyoruz da unutuyoruz, unutulmasın diye ben listeye ekledim.
  4. Pekmez: Sütün kalitesini arttırıyor. Kilo yapıyor endişesine girmeyin hiç, o kilolar bir bir gidiyor hiç merak etmeyin. Pekmez, özellikle de ezcane de satılan keçi boynuzu özleri emziren anne için bir deva, vitamin deposu.
  5. Dereotu : Maydanoz değil dikkat dereotu, maydanozun azalttığı söyleniyor. Arkadaşı dereotu ise sütü boool boool arttırıyor. Dereotunu hiç sevmezken Bora için haftada 2 demet filan yiyordum tek başıma :) Çokca dereotlu omlet yedim.
  6. Bulgur :Bulgur gaz yapabilir, onun da çaresi var . Bulgur yediğinizde üzerine 1 bardak rezene çayı için.
  7. Rezene Çayı: evet o da sütü arttıryor. Onun için bulgur yiyin :)
  8. İncir : Meyva olarak yemek de fayda ediyor mutlaka ama kuru inciri 1 gece ılık suda bekletip ertesi gün suyunu içmek, hem bağırsakları yumuşatıyor hem süt yapıyor.
  9. Balık, yeşil salata ve helva favori süt arttırma menülerinizden biri olsun. Bu 3'lüyü unutmayın. 
  10. Isırgan otu, rezene, anason bu 3'lüyü de unutmayın, ısırgan otundan bir tutam, rezene ve anason dan da 1'er tatlı kaşığı alıp kaynar suda çayını yapıp bardak bardak için hem sütünüz artacak, hem bebeğin gazını alacak hem de rahat uyumasını sağlayacak . Daha ne diyim :)
İşte bulgur, işte Türkiye'm 
Keciboynuzu özü kilo yapar diye korkmayın, şifa niyetine her gün 1 kaşık!
İbrahim Saraçoğlu 1 er haftalık kürleri öneriyor. 1 hafta kullan sonra bırak, süt azalır gibi olunca tekrar sabah akşam dereotu kemirmeye devam .


Kimilerini hüzünlendiren kimilerine oh bee dedirten süreç
"sütten kesme" süreci
Yazının başında bahsettiğim gibi iki kuzumu da 2 yıl emzirmenin huzuru ve mutluluğunu yaşıyorum .Cümlemi noktalar noktalamaz, emziremeyen anneleri, onların içinde kalan ukteyi düşündüm. Her annenin emzirmek gerçekten tercihi olmayabiliyor, bu da bir tercih, bu da bir yaklaşım ama emzirmek isteyip de emziremeyip bu sebepten kendini, anneliğinde eksiklik hissetmesin hiçbir anne sakın!Emzirmek sadece bir süreç aslında, yani emziremeyen emzireni kıskanmasın :) içi gitmesin, kendini kötü hissetmesin. Yazımdaki amaç, emzirmek isteyenlere biraz tecrübe ve araştırmalarıma dayanarak naçizane önerilerde bulunmak. Emzirmenin zeka ile orantısına da şüpheli yaklaşıyorum ben 3 yıl emmişim, abim ise hiç emememiş. Kıyaslanamaz şekilde abim daha zekidir :D Her neyse,  3 yıl emdiğim sevgili annem, ben seni o kadar emzirdim sende ver çocuğun sütünü dedi :) peki dedim söz dinledim.;) emzirmek ne kadar ulvi, sağlıklı, faydalı, anne ile bebek arasında mucizevi duygular bütünü olsa da fedakarlık isteyen bir süreç. Yediğine içtiğine ayrıca  dikkat etmek, emzirmeye yönelik giyinmek, mesela boğazlı, kapalı dik yakalı kıyafet ve önü kapalı elbise giyememek gibi, sık sık uyanmak gibi..deliksiz uyuyamamak gibi...En zor kısımlarından biri de bölünün uykulardır belki de. Şunu tekrar müjdelemek isterim ki eğer çocuğumu 3 yaşına kadar emzireceğim demiyor iseniz, bu süreç geçiciii. Sıkın biraz dişinizi, keyfini çıkarmaya bakın.
Ve evet şükürler olsun ki emzirme bitince uykular düzene giriyor. Memede uyuyan çocuk, kendi kendine de uyumaya geçiyor. Uyku eğitimi verdiyseniz bu kısmı geçin zaten siz o süreci gayet profesyonel yönetmiş bir annesiniz, ya da bebeğiniz kendiliğinden kendi kendine uyumaya meyilli bir bebek demek. Ben çoğunluk emzirerek uyuttum, nasılsa bu dönem bitecek deyip. Sanırım sabırlıyım :) Belki de tek sabırlı olduğum konu çocuklar oldu ... 

Emzirmeden keserken ya da kestikten sonra da çocukla yakın zaman geçirmeye ayrıca dikkat geçirmek gerekiyor ki, fiziksel temas anlamında birden boşluğa düşmesin. Bol bol sarılın, öpün, kucaklayın.


Dalmaçyalı kuzum 


Emzirme ile ilgili deneyimlerimi önemli noktaları ile aktarmaya çalıştım. Tüyoların faydalı olması ümidiyle... Bol bol süt dolsun, sütten kesmesi de sansıcız olsun ve bebişler mışıl mışıl uyusun :)





Konu ile ilgili yorum yazabilir, yazımı ilgisini çekebilecek arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Takipte kalın ;)



Yorumlar

  1. Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim takipteyim bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Yeni anneler için cok bilgilendirici olmus.3 hamileligim ve emzirme dönemim unutulmaz anilar hayatimda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bir parça da olsa faydam olsa ne Mutlu ;) 3 çocuk için de ayrıca tebrikler :) sizde çok anı vardır cidden.. :)

      Sil
  3. son yazıma bi baksanaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok merak ettim ne olmuş ne olmuş :))) hemen bakıyorum.

      Sil
  4. merhabalar bloğunuzu deep'in yazısından keşfettim ne faydalı bilgiler var burda :) bloğunuzu takibe aldım bana da bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne Mutlu bana.
      Koy çayı geliyorum :D

      Sil
  5. Deeptone tanıtımıyla haberdar oldum. Takip için geldim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı