Yulaflı Muzlu "Şekersiz" Kurabiye Tarifi

Yulaf ezmesini kahvaltıda yemeyi pek sevmiyorum, evdeki yulaf ezmesi de boşa gitmesin derken kurabiye yapmaya karar verdim. Zaten unum da bitmişti :) Fırından çıkan, kurabiyeden çok yulaflı bar tadında
oldu. Çok da güzel oldu, ben de bu hafif ve de çok lezzetli atıştırmalığı paylaşmaya karar verdim ;)


Geçen zaman içerisinde tarifi yeniledim, bir de video çektim. Youtube'a koydum, şimdilik oldukça amatör, şartlar el verdiğince Ece'nin yardımı ile video çekebiliyoruz :D kusurlar olursa affola.

https://www.youtube.com/watch?v=cOqz4D3INsI

Tarif detayları ve malzemeler aşağıda.



3 tane çok değil mi, ama neyseki dilimlerim ufak ufaktı :)

Yulaflı Kurabiye için gerekli malzemeler:
 Yulaflı Kurabiye tarifi:

Geniş bir kaba yulaf ve çerezleri döküp karıştırın (fındık, fıstık vb. kısa süre rondodan geçirebilirsiniz), 1 yumurtayı da ilave edip karıştırın. Küçük parçalara ayırdığımız muzları çatalla ezip, tarçını ilave edelim. 
Karışımı yağlı kağıda kaşıkla bırakıp fırına verebileceğimiz gibi daha muntazam şekiller isterseniz streç film kullanabilirsiniz. Ben genelde kaşıkla koyup pişiriyorum 
Streç kağıda koyup rulo şekil verdim. Ruloyu daha sonra yağlı fırın kağıdına aktarıp, dilimleyip önceden 170 derecede ısıtılmış fırına gönderdim. 
15-20 dk sonra fırının fişini çekip, 5 dk da fırının içinde bekletiyoruz. Hepsi bu, kurabiyeden yumuşak, kekten sert. Al eline ye kıvamında enfes kokulu güzel bir atıştırmalık oldu.
Diyetteyim diyen misafirleriniz de çay yanına bu yulaflı barlara bayılacak.


Neden Yulaf? Diyenler de buraya lütfen 


YULAFLA BESLENMENİN SAĞLIĞA FAYDALARIKOLESTEROL:  Yulafta bulunan çözünür lif, tek bileşenli beta-glukan, kan kolesterol düşürücü etkili olduğu kanıtlanmış olan çözünebilir bir liftir. Düzenli yulaf kullanımının kolesterolü düşürdüğüne dair çalışmalar var.
Yeni bir araştırmaya göre, beta glukan, bakteriyel enfeksiyon alanına belirli insan bağışıklık hücrelerinin yeteneğini artırarak daha hızlı iyileşme sağladığı keşfedilmiştir.
BAĞIRSAKLAR VE KABIZLIK: Yulafta yüksek lif içeriği mevcut olduğundan bağırsak kanserini önlemede yararlı olduğu belirtilmektedir. Lifler bağırsak hareketlerini düzenli tutulması gereklidir
Lif kaynağının tedavi edici bir diğer özelliği de düzenli kullanımda kabızlık sorununa yardımcı oluşudur.
SİNİR SİSTEMİ: İyi bir protein kaynağı olmak dışında, yulaf da vücut için gerekli olan E vitamini, çinko, bakır ve demir de ihtiva etmektedir. Bu minerallerin etkili bir anti-depresan olarak hareket ettiği kanıtlanmıştır. Başka bir deyişle, yulaf sizi sakinleştirecek ve de depresyon tedavinizde yardımcı olacaktır. Yulaf, vitamin B kompleksleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyum çok yüksek seviyede içerir. Tüm bu vitamin ve mineraller sinir sistemi için çok gereklidir. Ham yulaf ezmesi stresi azaltabilir.
KİLO VERME: Yulaf, yapısındaki çözünür lifler sayesinde kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Çözünür lifler insanın sindirim sürecini yavaşlatabilir ve uzun süre doygunluk hissi sağlar. Pişmiş yulaf, vücut yağ azaltmaya yardımcı olabilir. Yeni bir araştırmaya göre 2-18 yaş arası çocuklarda alınan yulaf ezmesi obezite riskini düşürdüğünü göstermektedir.
DİYABET: Düzenli kullanım kan şekeri seviyesindeki yükselme uzun bir periyoda yayılır. Bu, şu demektir. Düzenli kullanımda yulaf, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sayede diyabetin neden olduğu birçok komplikasyonu önlemeye yardımcı olur.
KANSER: Yulaf kanser gibi kronik hastalıklardan vücudu koruduğu düşünülen fitokimyasallar (bitki kimyasalları) içermektedir. Yulafta lignan adı verilen fitoöstrojen bileşikler, meme kanseri gibi hormonlara bağlı hastalıkların riskini azaltması ile bağlantılı bulunmuştur. Araştırmalarının çoğu meme kanseri üzerinde yoğunlaştı ancak yulaf, prostat, endometrium ve over kanseri gibi diğer hormon ilgili kanserlerde de benzer etkilere sahiptir.
KALP: Sık sık tüketildiği takdirde, kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır.
KAN BASINCI(TANSİYON): Bütün bir yulaf günlük porsiyonda zengin olarak kullanılırsa hipertansiyon veya yüksek kan basıncı azaltır ve böylece anti-hipertansiyon ilaç ihtiyacını azaltır. 
ENERJİ: Yulaf, diğer tahıllar gibi enerji ihtiyacını karşılamak için kalori sağlayan bir karbonhidrat kaynağı olarak öncelikle değerlendirilir. Yulaf, orta şiddette egzersiz sırasında performansa büyük katkı sağlayan besinlerden biridir.





Yorumlar

  1. Dileeeeeek harika bisi hazırlamıssın kuzuumm 👌 bu yulaftan ben de tas kurabiye adını verdigim kurabiye yapıyorum cok lezzetli bisi ama seninki daha guzeeeeel :) ellerine saglık

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Kübra :) Gerçekten böyle biraz yumuşak kalınca çok lezzetli oldu. Yaptığım az oldu hemen bitti. Tekrar hazırlayasım var, ama geç oldu diye bıraktım :) Taş kurabiyeden bende yaptım sanırım hakkaten taş gibi oldu :D pek tadı tuzu olmamıştı onun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah aynen kaya parcası gibi duruyordu uzaktan bakınca :D Sef Arda onu kuru meyvelerle karıstırıp yapmıstı.Fırsat bulursan denemeni tavsiye ederim ^_^

      Sil
  3. Dilek hatun ahanda aynı paket aylardır duruyor dolapta. Tarifini deneyeyim de bir işe yarasın bari :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :) benimki de öylece bekliyordu sırasını, iyi oldu ;)

      Sil
  4. Yulaf ezmesini hiç sevmiyorum evde duruyor böyle değerlendirebilirim :)

    YanıtlaSil
  5. Ya ne kadar güzel bir tarif bu böyle çok beğendim :) Bizde de duruyor içine kuru meyveler karıştırıp yiyodum kuru meyve bitince yulaf kalmıştı öyle şimdi değerlendiririm ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) yulaf ezmesi nimetmiş meğer :)

      Sil
  6. elıne saglık walla :) afıyet olsun cok guzel gorunuyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tadı da güzel oldu, çay yanına süper .nam nam

      Sil
  7. çok bilgilendirici harika bir yazı olmuş. ben yulafı sseverek tüketenlerdenim. bazen sütle balla bazen kekte bazen evde ekmek yaparken kullanıyorum. kahvaltılık gevreklerime de katıyorum. bu arada ben sizi zaten takipteymişim, almadım sanmayın =)) çok sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) ne neye yarar, faydaları zararları neler konusunda çok takıntılıyım . Kızımda alıştı bana soruyor herşeyi, bilemeyince hadi Google a bak diyor :D

      Sil
  8. Tavsiyene uydum ve biraz geç olsa da yinede yulaflı kurabiyelerini görmeye geldim 😊. Gerçekten çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık. Ben de denemek istiyorum ama önce yulaf almalıyım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz ailecek :D itiraf edeyim çocuklar için düşünmüştüm bu kurabiyeleri ama evde en çok seven ben oldum :d

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bol bol yiiyorum söylemesi ayıp. Ne yapayım insanın canı tatlı birşeyler, kurabiyeler çekiyor ama değil mi?

      Sil
  10. Çok leziz görünüyorlar elinize sağlık <3

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı