Gezi Olayları Yıldönümü Öncesinde Bu Filmi Mutlaka İzleyin

Baskın Günü - Bastille Day

Film Fransa'da geçen Amerikan-Fransız ortak yapımı "terör" temalı, sıradan bir aksiyon filmi aslında ama bir  o kadar da etkileyici ve soluksuz izleniyor,  çünkü olaylar gündemin tam orta yerinden. Filmin  sonunu söylemeyeceğim ama Fransız yapımı bu filmde iğne de çuvaldız da Fransız'lara hayli batmış
.Bizlerin 3 sene önce tanıklık ettiği Gezi Olayları ile kesişen pek çok noktalara rastalayabilirsiniz filme dair bir tuhaf tesadüfte filmin vizyona gireceği tarihte Fransa'da Charlie Hebdo terör saldırılarının gerçekleşmiş olması. 

Filmi izlerken ülkede yaşanan olaylarla kıyaslamalar yapmamak elde değil. Ya da Amerika'nın sadece film üzerinden bile olsa  daha sıra Türkiye'ye gelmeden Avrupa'yı bile nasıl parmağında oynatmak istediğini. 

Baskın Günü  yani Bastille Day Fransız'ların Ulusal Zafer Bayramı
Filmdeki terör saldırıları da tam bu özel günün arifesinde gerçekleşiyor. Şehirde sözde teröristler cirit atıp, etrafa tehdit dolu mesajlar savuruyorken Fransız Hükümeti'nin en tepe yetkilileri canlı yayında demeç veriyor. Aynı bizim "Korkmuyoruz, Korkmayacağız.." demeçleri gibi.



Bu 2 öğe de filmin yan karakterleri gibiydi. Aktivist gençlik ve aşağıda filme ait görselini bulamadığım Hacktivist! kitle.

Filmde sosyal medyanın son dönemdeki önlemez etkisi, terör olayları protestosunda baş roldeydi. Asıl teröristler de, barış yanlıları da #hashtag savaşlarında karşı karşıyaydı.

Filmde unutulmayan bir tema da azınlıkların hele de Müslüman ise yaşadığı aşağılanmalar ve zorlukları perdeye getirmişlerdi. Her türlü pislik nasılsa onların başından çıkıyordu. Ya da tamamen masum da olsalar potansiyel suçlu gibilerdi.

Polis teşkilatı daha önce bu filmdeki kadar irdelenip, böylesine hedef gösterilmiş midir? Merak ediyorum. 

Filmde başrolü paylaşan oyunculardan biri iyi aile çocuğu çok başarılı yankesici!üstün yetenekleri ile keşfediliyor. Ve teröristlere karşı gerçekleştirilen özel harekatın içinde buluyor kendini bir anda. Kimbilir CIA, MIT gibi teşkilatlarda ne yetenekler vardır daha diye düşünmeden edemiyorsunuz.



Filmin sonu çok beklenmedik biraz da ütopik hatta gereksiz olmuş gibi geldi ama oyun içinde oyun bin yıllar öncesinden günümüze kadar devam ediyor. Sıradan halkın masum istekleri ve haklarının büyük güçlerin karşısında pek bir önemi yok. Terör olaylarında hayatını kaybeden masum kişilere üzülmekten başka yapacağımız birşey yok.

Kurunun yanında yaşın nasıl yandığını, kimin masum, kimin tehlikeli olduğunu belki de asla anlayamayacağımız günümüz gerçeğini bir parça yansıtan bu filmi, vizyondan kalkmadan izleyin derim.



Yorumlar

  1. İzledikten sonra benim de aklıma Gezi Olayları gelmişti. Aksiyon anlamında sahneler başarılıydı, sürükleyiciydi. Sonlarda ortaya çıkan gerçek amaç da beni şaşırtmıştı, beklemiyordum açıkçası. :)
    Çok iyi diyeceğim bir yapım olmasa da, izlenebilir, güzel bir filmdi diye düşünüyorum.
    Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim :) Evet sonu biraz fazla absürt geldi bana da.

      Sil
  2. Gezi olaylarını desteklemesem de bu filme bakacağım :D şahsımca gezi olayları amacının dışına çıkmıştır :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı