Bize her yer "Oyun Alanı"

Çocuklarla her bir eylem, "aktivite" aslında, hani biz anneler çok sorarız birbirimize, çok okuyup araştırırız ya şu yaşta hangi aktivite, hangi oyuncak, hangi oyun merkezleri vs. diye, örnekleri çoğaltmak mümkün.


Bezelyeler dökülmeden az önce :)



Ben de çocuklarım için elimden geldiğince araştırıp, okuyorum ama çok da planlı, sistemli, adı konmuş "aktivitelere" inanmıyorum. İnanmak istemiyorum daha doğrusu, çünkü o zaman ah ben çocuklarımla ilgilenemedim diye hayıflanıp otururum. X kursu, Y merkezi mutlaka değerli ama her zaman da imkan bulunamayabiliyor. Hani çok meşhur bir söz var, çocuklarla az ama öz, ya da işte kaliteli zaman geçirin şeklinde. Bence kaliteliden önce, "sevgi" dolu ve yaşamın içine entegre olmuş şekilde zaman geçirmeli. Nasıl yani? Günlük hayatın içinde olan işlerde çocuğunuza daha çok yer ve önem vererek.

Örneğin bulaşık makinesini boşaltarak, bu basit iş onun için büyük bir iş aslında. Kırar döker demeden, izin verin yapsın.

Cam silsin :) toz alsınlar, şaka şaka ama olmaz diye bir şey yok o da olur. Yeter ki yeni şeyler öğrensinler.

Uzmanlar bebek ve çocukların beyin gelişimi için yeni yerler görmelerinin, daha önce yapmadıkları işlerle meşgul olmalarının beyin gelişimleri için çok önemli olduğunu söylüyor.

Ve hangi oyuncak ile oynanırsa oynansın, çocuk ne kadar kendi kendine de oynayabiliyor da olsa kısa bir süre çocukla birebir oyun oynamanın; araba sürmenin, hamur yoğurmanın, boyama yapmanın çocuğun zihinsel gelişimi için önemli olduğunu vurguluyorlar.

Çocuklarınızla otobüse, dolmuşa, vapura, trene binin. İki durak gidin dönün, müthiş hoşuna gidecek.


Barbunya, bezelye ayıklayın mesela. Tüm bezelyeler bittiğinde ayıkladıklarını yere dökebilir, böyle bir risk var evet. Eeee hayatın kendisi risk değil mi dermişim .

Birlikte pazara gidin, markete gidin. Hmm bu kısmı biraz zor, pazarda çocuk bebek arabasında sıkılabilir, bebek arabasını bırakmış ise de kalabalıkta Allah muhafaza. Siz çocuğunuzu iyi bilirsiniz, duruma göre götütürsünüz tabi . Marketlerde de bizim almak istemediğimiz şeylerden bolca olabiliyor, yani jelibon, gofret almaya hazırlıklı olun. Sonra bozuşmayalım. Güzel güzel anlatın tabi, çok istiyorsa alın, yapacak bir şey yok.

Kuaföre ?! Geçelim, kuaför olmaz, kuaförde kullanılan boyaları, ilaçları, kimyasalları düşünün. Yazıktır götürmeyin.

Yapı marketlerin bahçe kısımlarına bayılıyorlar. Bakın oğlan nasıl dağıttı orayı da evi topladığım yetmedi, koca Koçtaş'ı topladım bir de :D


Çocuk parkları, yakınlarınızda güvenli, sağlıklı şartları olan bir park varsa kıymetini bilin, bol bol gidin. Ama her çocuk parkı güvenli ve de çocuklara uygun değil maalesef, özellikle de küçük çocuklar için.

Ve herşeyden önemlisi bol bol sarılın, öpün, gıdıklayın en güzel aktiviteler bunlar.

Velhasıl kelam, kendinizi yıpratmadan, illa para harcamadan ve çocuğunuzu zorlamadan da yapabileceğiniz pek çok aktivite olduğunu unutmayın .

Yorumlara sizler de çocuklarınızla nasıl zaman geçirdiğinizi, neleri yapmaktan keyif aldıklarını yazarsanız çok sevinirim. Ben de aklıma geldikçe yazıya ekleyip, daha düzenli hale getireceğim.

Sevgiler.



Yorumlar

  1. Çocuğum yok ama psikolojik danışman olarak aileler ne yapıyor ona bakıyorum mutlaka :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. Hayatı oyuna çevirmek. Güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, tabi her zaman da oyun oynayamıyor, herşeyi hoş göremiyorum o zaman da terellelli bir anneye dönüşüyorum :)

      Sil
  3. Bende sizin gibi oğlumla bezelye barbunya atıkların,bulaşık makinesini bosaltirizbosaltiriz vb bir çok şeyi beraber yapıyoruz.Sonrada anne yardımcı oldum mu diye sorması yokmu işte en güzel şey o yüzdeki ifade oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten onların ufacık bi yardımı, tatlı sözü dünyalara bedel :) Benim bir de kızım var, o ev işlerine oğlum kadar meraklı değil :) yardım etmeye üşenir, daha büyük diye sanırım :D
      Her gün park ister götürsem ama yapamıyprum maalesef yorucu geliyor bana daha doğrsusu orada pür dikkat olmak beni ypruyor. Bir de dışarı çıkınca eve girmek bilmiyor :)

      Sil
  4. Ilk oglumda çok titizlenitdim diger ikisini çok daha rahat büyüttüm
    Günlük hayattaki bir sürü isi hatta sporu bile birlikte yapiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle çocuklarda uyum sağlarsa ne mutlu :)

      Sil
  5. Taze fasulye kırmayı da çok seviyorlar kuzenimden biliyorum ben de. Çatır çutur bir şeyleri kırmaktan daha zevkli ne olabilir ki onlar için :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı