9 Adımda bahar yorgunluğunu üzerimizden atıyor bir de zayıflıyoruz

Orhan Veli "Beni bu güzel havalar mahvetti" derken  aklı başka yerlerdeydi illa ki.. Aşk gibi, başıboşluk gibi..Bir de bu havaların ilk geçiş günlerinde özellikle neredeyse hepimizi etkileyen bir yorgunluk kısmı var. Adına bahar yorgunluğu denilen. Bahar aylarında çevremizde arttığı söylenen negatif iyonların bizi hasta gibi yaptığı şeklinde . Zaten negatif birşeyin insanı bozmaması mümkün mü..Neyse  Muhtemelen bahar yorgunluğu sizi de şu an etkisi altına almış olabilir.

Sabahları yataktan kalkarken zorlanma
Gün içinde aniden pilin bitmesi
Bir keyifsizlik, bir isteksizlik. Güçsüzlük gibi..

Uzmanlar geçiş dönemlerinde bu tip şikayetlerin normal olabileceğini ancak yine de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor bu belirtiler eğer 2 haftayı geçer ise o zaman doktorun kapısını çalmak ve çeşitli testleri yaptırmak gerekiyor. Tiroitler ya da diğer hormonlar ile ilgili bir sorun olabilir. Veya vitamin eksiklikleri.
Peki biz bu geçiş döneminde, bahar yorgunluğunu hafifletmek için ne yapabiliriz.

İşte bahar yorgunluğunu savuran 9 madde;
  • Gün ışığından daha çok faydalanın, Dışarı da geçirdiğiniz minimum bir 20 dk yaratın. Araçtan araca, arabadan işe, evin kapısına uzanan yolculuklara yürüyüşler ekleyin. 
  • Daha sosyal olun, arkadaşlarınızla görüşmek için fırsat yaratın. Çalışırken bunaldığınızda mola verin yoksa konsantre olmakta zorlanacaksınız. Zihni açmak için imkan varsa açık havada nefes egzersizi yapın. 
  • Sigara içiliyorsa bırakmak için bir neden daha, zira sigara tüm semptomları arttıran bir faktör.
  • Kış boyunca yüksek kalorili, yağlı ve şekerli beslenip birden yaz geliyor endişesiyle şok diyetlere başladıysanız bu da size " elim ayağım tutmuyor " sözlerini söyletecektir. Pazarlarda, manavlarda gördüğünüz domates, salatalık ve diğer mevsim meyve ve sebzeleri sofranızdan ayırmayın. Daha hafif beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Porsiyonları küçültün. 
  • Eskiden de geç yatıp erken kalkardık ama bu aralar durum farklı değil mi? O zaman uyku saatininizi biraz geriye çekip 8 saat uyumaya gayret edin. Her gün uykunuzu eksik aldığınızda bir sonraki güne eklenen uykusuzluk sizi kuvvetten düşürür . Hastalıklara da daha açık hale geliriz.
  • Su su su .. Su eksikliği pek çok rahatsızlığın altından çıkıyor. Özellikle şu dönemde ne kadar su içtiğinizi takip edin, su içmeyi unutuyor olabilirsiniz. 
  • Çok cola, kahve, çay gibi kafeinli içecekleri de bu dönemde daha dikkatli tüketmek de fayda var. Bitki çaylarına şans vermelisiniz. www.caykursatis.com adresinden şifa deposu beyaz çay bile bulabilirsiniz.
    Gençleştiriyor, zayıflatıp, kansere karşı koruyor, enerji deposu bu çay biraz pahalı. Bu kıymetli çayı çaykur mücevher gibi kutuya koyup adrese gönderiyor fiyatı da 80 TL. Beyaz çaya sahip olmak biraz zahmetli geldiyse her markette bulunan yeşil çaydan her gün 2 fincan yeşil çay için. Günün yorgunluğunu, stresinizi melisa çayı ile atmayı deneyin.
  • Her şeyden önemlisi pozitif düşünmeyi, elden bırakmamak gerekiyor. Ayrı bir yazı konusu aslında ama, son dönemde üllke de yaşanılanlar ve yaşadıklarımızı daha da kötü hale getiren bir topluluk dili ile çevrelendik hepimiz bu da bizleri daha karamsar, umutsuz, öfkeli yapıyor. Duyarsız olalım demiyorum ama, değiştiremeyeceğimiz şeyler için söylenip, öfkelenmenin somut bir faydası yok aksine bizi aşağı çekiyor. Onun için mümkün mertebe biraz kulakları tıkayıp, uzaklaşmak gerekiyor. Gün içinde kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi mutlaka olsun. Ve o boşlukta sadece güzel şeyler düşünün. 
  • Şok diyetlerden uzak durun ancak yaza geçişte hem zayıflatan, hem faydalı bir kür isterseniz Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun lahana kürünü deneyebilirsiniz.
Lahana Kürü Nasıl Yapılır:
Kaynamakta olan yarım litre suda 6- 7 adet beyaz lahana yaprağını, 10 dakika ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin.
•Sabah ve akşam olmak üzere aç ve tok karına birer su bardağı için. Bu işleme toplam 5 gün devam edin.
•Bu kürü 5 gün uyguladıktan sonra 3 gün ara verin ve tekrar 5 gün uygulayın. Böylece 10 günlük kür tamamlanmış olur.
•Toksin atıcı ve bağırsak kanserini önleyici bu 10 günlük kürü, 1 yıl boyunca 3 ya da 4 kez yapmak en doğrusudur.
•10 günlük kür için kesinlikle ihtiyacınız olan miktarı bir defada değil, her gün taze olarak hazırlayın.
•Kan dolaşımını düzenlemek amaçlı kullanımda 3-4 adet beyaz lahana yaprağı, kaynamakta olan yarım litre suya atılır ve hafif ateşte ağzı kapalı olarak 15 dakika pişirilir.
Sabah ve akşam aç veya tok karına bir su bardağı içilir. Her 3 günde bir, 3 gün ara verilerek toplam 21 gün içilerek uygulanır. 3 aylık aradan sonra tekrar; her 3 günde bir, 3 gün ara verilerek, toplam 21 gün içilerek ikinci ve son kür tamamlanmış olur.



Yorumlar

  1. Lahana ile ruhumuzu teslim etmeyelim başka taraflara :)) hep duyup hiç denemediğim birşey acaba bu kez yapsam mı ya o zaman bu zaman mı ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :DDDDD Açıkcası ben yapmadım ama lahanayı çok kişiden duyunca paylaşmakta sakınca görmedim . Benim lahana ile aram sarmadan ibaret :)))

      Sil
  2. blogunuz izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantra Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilmem Kaç Adımda Tuvalet Eğitimi...Bez Bırakma Denemeleri ve "Mutlu Son" :)

Evde Sağlıklı Çikolata Yapımı